divendres, 2 de maig del 2014

Cristòfol-Miquel Sbert: Si el cinema pogués parlar


Aquesta nova entrada anirà dedicada al nou llibre de Cristòfol-Miquel Sbert, Si el cinema pogués parlar, un commovedor homenatge al cinema durant el franquisme i la transició. El llibre es va presentar a Santanyí dia 19 d'abril.

Cristòfol-Miquel Sbert i Barceló va nèixer a Santanyí l'any 1943 i és professor d’institut. Llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona (1971) i doctor en economia per la UIB (1997), ha publicat diversos treballs sobre la història del cinema a les Balears i sobre la Guerra Civil, com El cinema a les Balears des de 1896 (2001), La Guerra Civil a Santanyí. Els tres fronts (2004), El cinema a les Balears (segles XIX i XX) (2006), El caciquisme i el seu temps. Santanyí (1868-1936). El contraban (2007) i Si el cinema pogués parlar (2014).

S’ha titllat l’obra d’emotiva, nostàlgica, reveladora, apassionada i de caràcter històric. A més a més, s’ha dit que té moltes aportacions i percepcions interessants tant per allò que diu en referència cultural com pel valor social que té. 

«El cine era la pel·lícula, però també ho era el local on es projectava i el caràcter i la conducta del públic amb el qual es compartien les ganes d’evadir-se de la desoladora realitat social i les impressions condicionades pels valors establerts», s’inclou a la contraportada. L’esperit popular , així doncs, ratlla per tots costats i d’aquesta manera també s’hi inclou el llenguatge universal del cinema. 

Només cal fixar-se en el títol dels diferents capítols del llibre per poder captar que l’obra transmet molt. Alguns d’ells: Benvingut al nostre món; Temps de República; Pau i guerra; La postguerra; Les cucales en política; Estimats empresaris; Miratges ianquis; Música i músics; Incidents clamorosos; Castellà/Català; El teatre cinema sempre és una festa; El ritual del cinema; La insinuació; Bojos per les estrelles; Espectadors protagonistes; Evolució de la censura; Cinema eròtic; Malifetes del espectadors; Ascendent del cinema; Fosa en negre. En definitiva, un llibre molt interessant on s’entremesclen història i cinema.

Sbert continua investigant i ja estem desitjant l’arribada de la seva pròxima obra. 

Part d'aquesta informació ha estat extreta d'una notícia de Diario de Mallorca.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada