dijous, 24 d’abril del 2014

Sant Jordi i les sensacions









Encetem aquest blog aprofitant una fita important per a la literatura com és el dia de Sant Jordi. Vaig poder gaudir d'aquesta jornada a Barcelona, on es viu el bullici de l’activitat de manera més intensa. M’agradaria compartir algunes de les sensacions que vaig viure arran de l’experiència, a més d’algunes dades sobre la diada. 


Personalment destacaria que la jornada va ser positiva tant pels consumidors de la literatura, que acudiren en massa, com pels llibreters, que després de la Diada de Sant Jordi expressaren que les seves percepcions havien sigut prou bones. Molta gent al carrer i molta participació popular resulta ser un homenatge a la literatura en general i, a més, resulta també una bafarada d’ànim i d’il·lusió per a tots aquells que ens volem dedicar –o que en part ja ens dediquem– al món de la literatura. 


Observant una mica en l’ambient i també llegint després diverses notícies que ho confirmen, hi havia un gran nombre i varietat de títols sol·licitats –i no només un o dos, com a vegades ha succeït. A més, la recent mort de Gabriel García Márquez també ha disparat la venta de reedicions dels seus libres fins arribar a esgotar-se. Aquest “ampli ventall” de títols també inclou, a més dels gèneres “típics”, aquells relacionats amb la consolidació del procés català. Molta reivindicació i moltes banderes estelades ja deixaven entreveure aquest fet, que s’enfocava vers el Tricentenari i la consulta del 9 de novembre. En general, molta gent als expositors i molta demanada, cosa positivíssima per a la literatura dels nostres dies.




 Així doncs, molt bon ambient, sensacions positives en general i una gran acollida de la literatura en temps de crisi on el sector cultural sol patir amb molta força. Recomano a tothom viatjar al Principat per tal de viure aquesta experiència –sense ànim de desprestigiar altres indrets on també es celebra la diada–, que per a mi ha sigut molt bonica i satisfactòria. Repetiré l’any que ve, si puc. 






Aquí deixo, per l’interès i curiositat de cadascú, una llista provisional dels llibres més venuts tant de literatura catalana com castellana i tant de ficció com de no-ficció:



Ficció català
1.      L’analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson
2.      Desig de xocolata, de Care Santos
3.      L’altra, de Marta Rojals
4.     El primer heroi, de Martí Gironell 
5.      Eufòria, de Xavier Bosch

No-ficció català
1.      Cuina amb Joan Roca, de Joan Roca
2.      Si Beethoven pogués escoltar-me, de Ramon Gener
3.      Com ser un bon català, de Quin Morales
4.      La frontera invisible, de Kilian Jornet
5.      9N 2014, de Jaume Barberà

Ficció castellà
1.      Las tres bodas de Manolita, d’Almudena Grandes
2.      La analfabeta que era un genio de los números, de Jonas Jonasson
3.      La verdad sobre el caso Harry Quebert, de Joël Dicker
4.      El juego de Ripper, d’Isabel Allende
5.      Dispara, yo ya estoy muerto, de Julia Navarro

No-ficció castellà
1.      Yo fui a EGB, de Javier Ikaz i Jorge Díaz
2.      La gran desmemoria, de Pilar Urbano
3.      Después de despedirme, de Pepe Rubianes
4.      La jungla de los listos, de Miguel Ángel Revilla 
5.   El mundo en tus manos, d'Elsa Punset

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada